Градско шеталиште бб, 32000 Чачак +381 (0)342 360
Ћир  |  Lat  |    |    |    |    |      

АТОМСКА БАЊА

АТОМСКА БАЊА ГОРЊА ТРЕПЧА

На само 130 км од Београда, налази се јединствена Атомска бања. Окружена шумовитим брдима и планинама, на надморској висини од 460 м, Атомска бања Горња Трепча представља јединствену оазу мира и тишине. Одликује се умерено-континенталном климом која постепено прелази у планинску због чега је боравак током читаве године врло пријатан. Богат биљни покривач, густе листопадне шуме, ливаде посуте цвећем и лековитим биљем, на сваком кораку делују окрепљујуће и умиријуће на организам.

Специјална болница за рехабилитацију обухвата неколико објеката (нови објекат “Вујан” почео са радом маја 2012. године) са укупно 122 смештајне јединце и 277 кревета. Објекти су модерна здања, потпуно прилагођена потребама пацијената и најзахтевнијег госта, са једнокреветним, двокреветним собама и апартманима. Љубазност и брига за сваког госта доприносе угодном боравку у овој установи.

Потврда високо стандардизоване услуге, по најзахтевнијим европским мерилима, како медицинске, тако и угоститељске и туристичке, дошла је доделом ИСО и ХЦЦП стандарда.

Сарадња са бројним удружењима оболелих од МС из ЕУ као и уговори са здравственим фондовима неколико земаља најбоља су референца услуга ове бање.

Током летњих месеци организује се Културно лето у оквиру кога се организују концерти, позоришне представе, књижевне вечери, изложбе.

Боравак у Атомској бањи, представља јединствену прилику за упознавање богате традиције, обичаја и модерног стваралаштва централне Србије. Гости бање у оквиру аранжмана имају прилику за упознавање богатог културно-историјског наслеђа овог дела Србије: манастире Овчарско-кабларске клисуре, манастир Вујан, археолошке локалитете у Чачку и околини. Излети се организују и до Мокре Горе и Златибора, Етно парка Терзића авлија и Потпећке пећине.

Термоминерална вода, индикације, рехабилитација

Термоминерална вода Атомске бање Горња Трепча је слабо алкална, хидрокарбонатна, олиго минерална, акратотерма. Температура воде је 29,8°C. Вредност ПХ креће се између 7,4-7,5 па се ради о водама слабо алкалног карактера.

Анализе воде вршене у последњих 60 година (Институт за медициску хидрологију и климатологију, Институт за геолошко-рударска истраживања, Институт за рехабилитацију и др.) показују да је вода стабилног физичко-хемијског састава и температуре. То потврђују тврдње да су воде јувенилне, вулканског порекла. Капацитет изворишта 13,9 л/сец.

Због својих специфичних физичких и хемијских карактеристика ова вода је права реткост. Концетрације микроелемената, макроелемената и радиоактивних елемената, као и њихови међусобни односи, дају јој специфично лековито дејство, посебно на нервна и мишићна ткива. Минералне воде коју су испитане на територији Горње Трепче, могу се користити за медцинску рехабилитацију оболелих од неуролошких болести, нарочито се показала ефикасном код 8Sclerosis multiplex , реуматских болести (запаљенских и дегенеративних), као и болести гастроинтестиналног тракта и периферних крвних судова.

Ово је једна од најпроучаванијих термоминералних вода на територији наше земље, а прве хемијске анализе датирају још из 1904. године (др. Зеге).

Температура воде омогућава да и оболели од кардиоваскуларних обољења могу, под надзором лекара, користити рехабилитационе третмане. Комплетан балнеофизикални третман спроводи се у терапијским блоковима који су опремљени најсавременијом медицинском опремом и подразумева: хидротерапији, кинезитерапију, мануелну масажу и др. Високом квалитету медицинске услуге доприноси тим едукованог кадра сачињен од лекара специјалиста из неколико медицинских области (физијатри, неуролози, реуматолози, интернисти), физиотерапеути, медицинске сестре и др. особље. Посебни резултати се постижу у рехабилитацији Мултипле склерозе по чему је бања јединствена у Европи.