Градско шеталиште бб, 32000 Чачак +381 (0)342 360
Ћир  |  Lat  |    |    |    |    |      

О Чачку

О ЧАЧКУ

Чачак је град који је препознатљив по очуваној архитектури, са елементима савременог начина градње, али и очуваним амбијенталним целинама. Један од највећих градова у Србији, град Чачак је у свом развоју прошао кроз неколико фаза. Сваки од тих периода карактерише богато споменичко наслеђе и говори о животу града током вишевековне историје.

Чачак је град спорта са великим бројем спортских клубова. У граду и околини се налазе бројни спортски терени и објекти где се могу организовати спортско-рекреативне активности. Наравно, ту је и река Западна Морава која својим садржајима привлачи све више посетилаца.

На само неколико километара од Чачка налазе се бање, села, манастири, културно-историјски споменици. Прелепа природа у Овчарско-кабларској клисури, планине Овчар и Каблар, језера и меандри Западне Мораве, богата флора и фауна разлог су, да уколико боравите у Чачку, одете на излет до ових интересантних места.

На подручју града и околине организују се догађаји из области културе: “Дисово пролеће”, “Меморијал Надежде Петровић”, бијенале “Бијенале визуелних уметности Балкана”, “Дани фотографије у Србији”. У селу Прислоница код Чачка, организује се Сабор фрулаша Србије, такмичење најбољих фрулаша Србије, манифестација која негује традицију и изворно народно стваралаштво.

Велики број угоститељских објеката налази се у овом граду и то је једна од карактеристика веома разноврсне туристичке понуде. Безброј летњих башти у граду и на обалама реке Западне Мораве, привлаче велики број посетилаца који желе да проведу пријатне тренутке са породицом и пријатељима. Бројни специјалитети српске кухиње налазе се у понуди чачанских ресторана. Утисци домаћих и гостију из иностранства довољан су позив да се нови посетиоци упознају са чувеним специјалитетима чачанског краја.

Вредно споменичко наслеђе и природне лепоте у околини града чине Чачак препознатљивом туристичком дестинацијом у Србији. Култура и бурна историја града сачувани су у траговима цивиллизација које су настањивале овај град и његову околину.