Градско шеталиште бб, 32000 Чачак +381(0) 32 343 721
Ћир  |  Lat  |    |    |    |    |      

12. Туристички форум Србије 26-28.9.2022.

12. Туристички форум Србије 26-28.9.2022.

Туристичка организација Чачка присуствовала је 12. по реду Туристичком форуму Србије који се одржао у периоду 26-28. септембра у Врњачкој Бањи.

Туристички форум Србије, у организацији Туристичке организације Србије, има за циљ едукацију запослених у туризму и размену знања и искустава међу запосленима.

На почетку Форума присутнима се обратила директорка Туристичке организације Србије Марија Лабовић и нагласила да ће 2022. година бити рекордна година која ће се користити као смерница и орјентир у будућности. Такође је истакла и да, за првих 7 месеци ове године, Србија као дестинација бележи раст у броју ноћења туриста од 12%, у поређењу са годином пре Пандемије, и то 6% домаћих и чак 21% страних туриста. Девизни прилив од туризма је порастао за 58%, односно 72% у поређењу са 2019. годином.

Све ово говори у прилог чињеници да је туризам једна од најзначајнијих грана привреде у Републици Србији и да треба континуирано радити на даљем унапређењу.

Предавач на овогодишњем Туристичком форуму Србије је био директор „Петре“ у Јордану Al Majed Hasanat који је говорио о изазовима са којима су се сусретали током и након Пандемије и о Петри као светској туристичкој дестинацији и новој стратегији развоја након Пандемије.

Јована Рапајић из фонда „Европски послови“ говорила је о фондовима Европске уније који су на располагању у Републици Србији и актуелним пројектима у туризму који се финансирају преко поменутих фондова.

За крај радног дела Форума, професорка Рената Пинџор је истакла значај интегралног планирања у развоју туристичке дестинације и подсетила на улогу и значај локалних туристичких организација за развој јединица локалне самоуправе.