Градско шеталиште бб, 32000 Чачак +381(0) 32 343 721
Ћир  |  Lat  |    |    |    |    |      

Међуресорна Радна група Владе РС – реализација и најава пројеката у Овчарско-кабларској клисури

Међуресорна Радна група Владе РС – реализација и најава  пројеката у Овчарско-кабларској клисури

Међуресорна  Радна група  Владе Републике Србије  за уређење и развој Овчарско кабларске клисуре, одржала  је 1. јуна састанак  у Београду. како би на редовној седници испратила реализацију приоритетних пројеката на овом подручју.

Састанку су поред локалних управа Чачка и Лучана, присуствовали представници Кабинета председнице Владе, министарстава из ресора туризма, екологије,  инфраструктуре, Управе за шуме, ЈП Путеви, КУЈУ, ЈВП Србијаводе и Завод за заштиту природе.

 

Један од најзначајних пројекта са аспекта одрживости је капитални пројекат измуљавања и ремедијације језера Међувршје који се реализује у склопу билатералног споразума Влада Мађарске и Србије у области инфраструктурних пројеката. У току јуна месеца се очекује долазак стручњака које је мађарска страна ангажовала за реализацију овог пројекта. Овај пројекат има вишеструки значај пре свега за заштиту од поплава, побољшање биодиверзитета, али и за производњу енергије. Договорено је да ускоро креће и редовно чишћење траве и трске на језеру.  

 

Изградња Рехабилитационог центра у Овчар бањи (у склопу Опште болнице Чачак), Природњачког центра као и набавка еколошког катамарана, ће помоћи развоју здравственог и еколошког туризма, као и и економском оснаживању локалног становништва. На састанку су договорене и активности за санацију висећих пешачких мостова, изградњу улазних капија у предео посебних одлика, приступних саобраћајница и мостова на подручју Овчар бање - на територији општине Лучани и града Чачка.