Градско шеталиште бб, 32000 Чачак +381(0) 32 343 721
Ћир  |  Lat  |    |    |    |    |      

Први Сабор Српске Хармонике у Чачку: Музички Спектакл који ће постати традиција!

Први Сабор Српске Хармонике у Чачку: Музички Спектакл који ће постати традиција!

Протеклог викенда, 29. и 30. јуна, Чачак је био домаћин првог издања Сабора српске хармонике, догађаја који је окупио младе хармоникаше из целе Србије и привукао више хиљада посетилаца. Манифестација, посвећена неговању и промоцији хармонике И културног наслеђа наше земље, већ сада обећава

Субота, 29. јун, била је посвећена квалификацијама које су се одржале у Градској библиотеци „Владислав Петковић Дис“. Такмичили су се петлићи, млађи и старији пионири, као и дуети до 15 година. У вечерњим сатима, у хотелу „Коле“, одржана је посебна промоција познате италијанске компаније Guerrini, која је представила свој најновији модел хармонике, Guerrini Супериор 2. Презентацију су увеличали славни хармоникаш из Краљева, Влада Пановић, који је демонстрирао могућности новог модела хармонике Гости из Италије не челу са господином Франческо Тони Гуерини, власником познате италијанске компаније за хармонике Guerrini, такође је присуствовао догађају. Његово обраћање је било срдачно дочекано, а Пановић је заједно са учеником Михаилом Остојићем и хармоникашем Жељком Дамјановићем, који је презентовао дугметару, показао све могућности новог модела.
 
 
Недеља, 30. јун, донела је наставак квалификација у Културном центру Чачак за категорије млађих и старијих јуниора, дуета до 15 година и сениора. Након узбудљивих наступа, у 18 часова су додељене захвалнице и проглашени суперфиналисти.
 
Круна манифестације било је велико суперфинале одржано у 21 час на Градском тргу у Чачку. Суперфиналисти су наступали уз пратњу Великог оркестра маестра Владе Пановића, а међу истакнутим извођачима народне музике били су Радиса Урошевић, Даница Крстић, Катарина Богдановић и Ивана Тасић. Укупни наградни фонд за најбоље учеснике износио је 500.000 РСД.
 
Организатор манифестације, Туристичка организација града Чачка, на челу са Војином Јаковљевићем, заслужна је за успех ове манифестације, која је још једном потврдила свој статус као епицентар културних догађаја у региону.
 
Овај успешан догађај не само да је окупио најбоље хармоникаше из целе Србије, већ је и показао да Сабор српске хармонике има огроман потенцијал. Прво издање манифестације доказало је да ће Сабор засигурно постати традиционалан догађај, који ће сваке године окупљати љубитеље хармонике и неговати ову драгоцену уметност за будуће генерације.
 
 
 
Туристичка организација града Чачка захваљује свим учесницима и посетиоцима на подршци и радује се будућим издањима Сабора српске хармонике.