Градско шеталиште бб, 32000 Чачак +381(0) 32 343 721
Ћир  |  Lat  |    |    |    |    |      

Туристичка организација Чачка реализовала студијску посету Словенији за учеснице пројекта - Родно одговорно буџетирање Града Чачка

Туристичка организација Чачка реализовала  студијску посету Словенији   за учеснице пројекта  - Родно одговорно буџетирање Града Чачка

У оквиру пројектa који  у овој години финансира Град Чачак у области родно одговорног буџетирања, у  периоду од 18.  до 21. октобра 2023. године,  Туристичка организација Чачка реализовалa је  студијску посету Словенији.

Ова студијска посета  део је пројекта Туристичке организације Чачка, а који обухвата више активности. Циљ је подршка женама на селу кроз различите врсте едукација, али и упознавања са примерима добре праксе, па је Словенија изабрана као земља у којој је веома развијен рурални туризам. Учеснице ове студијске посете су жене из преко 20 села које су кроз претходно спроведене анкете у Туристичкој организацији Чачка, укључене  пројекат едукације.  На студијском путовању  биле су  чланице два удружења из Јежевице и Катрге, али и остале власнице или чланице пољопривредних газдинстава.  Стручни програм „Села и сеоске жене  у Словенији“, са припремом  плана посете реализован је  у сарадњи са Локалном акционом групом Драгачево- Јелица – Западна Морава,  а уз техничку реализацију ТА  „Лазена“ из Јежевице.

Посебну важност у реализацији ове студијске посете има чињеница да је поред упознавања са  пољопривредним газдинствима  и примерима добре праксе у Словенији, за гошће из села чачанског краја, организован и пријем у општини Равне на Корошкем. Иницирана је и могућност да  Чачак и  Равне на Корошкем које су братимљени већ 50 година, интензивирају сарадњу, кроз заједничко учешће у пројектима  у области туризма, културе, пољопривреде. Такође, пренета су и њихова позитивна искуства у раду ЛАС (локалних акционих група Словеније) и наших локалних акционих група у Чачку.  Са  Заводом  за   културу, спорт, туризам и омладинске делатности Равне на Корошкем, договорена је сарадња у области туризма и најављена њихова узвратна посета  граду Чачку. Представљена им је и  комплетна туристичка понуда Чачка, а уручени су и поклони који су у понуди Моравског маркета у Чачку, традиционални сувенири и локални производи чачанског краја. Трећег дана студијске посете, одржан је састанак са председницом Савеза сеоских жена Словеније,  а организована је и посета Љубљани, зеленој престоници Европе и сајму „Природа и здравље“.

Након повратка са овог стручног путовања, учеснице пројекта су изразиле задовољство посетом Словенији, начинима и моделима функционисања њихових газдинстава – кметија,  као и  да ће ова посета   позитивно утицати на  будући рад, проширење делатности и остварење већих прихода  сеоских домаћинстава чачанског краја.